perjantai 20. toukokuuta 2016

Virtuaalisairaalan nimikilpailu

Yksi Digihauen työkokonaisuuus Uudenmaantiellä oli nimeltään "Virtuaalisairaalan nimikilpailu." Tämä on nyt käynnistetty alun jälkeen todenteolla siten, että opiskelijoille ja opettajille on lähetetty kysely, jossa tavoitteena on tuottaa Virtuaalisairaalalle uusi nimi sekä sisältöä.


Miksi tällaista siis tehdään? Virtuaalisairaala on herättänyt paljon huomiota ja sen käytöstä ollaan erittäin kiinnostuneita! Tämä on tullut esille niin mediasta kuin muilta opettajilta (esim. Loukkopäivän koulutus).  Tämä on herättänyt myös ajatuksen siitä, että Virtuaalisairaalaa voitaisiin hyötykäyttää myös muussa kontekstissa kuin vain sosiaali- ja terveysalalla. Virtuaalisairaalan alusta mahdollistaa kuitenkin erittäin monipuolisia asioita alasta riippumatta. Tähän soppaan nimi VirtuaaliSAIRAALA koetaan turhan rajaavaksi.


Jotta työkokonaisuuteen saataisiin mukaan opiskelijanäkökulma (eli pääsääntöiset käyttäjät), kysely kohdistettiin ennenkaikkea heille. Tämä huomioitiin kyselyssä siten, että se tehtiin ohjelmalla, joka tukee vastaamista mobiililaitteella. Tämän lisäksi kyselystä tehtiiin todella lyhyt ja helppo vastata. Opiskelijoiden lisäksi kysely osoitettiin myös opettajille, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman läpinäkyvää.


Jotta vastauksia saataisiin mahdollisimman paljon kyselyyn lisättiin pieniä kannustimia, joilla opiskelijoiden vastausmotivaatiota pyritään lisäämään. Parhaimmalle nimiehdotukselle luvataan palkinto ja tämän lisäksi jokaisen vastanneen kesken arvotaan muutama leffalippu!! Eli vastaaminen todellakin kannattaa!!!!!


Vastaamisaikaa on 24.5 saakka, jonka jälkeen hankeryhmä käy käsiksi ehdotuksiin!! Ja tästä toteutuksesta raportoidaan taas edenpänä Thinglinkissä!


https://www.thinglink.com/scene/732503558317932546



keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Uudenmaantien koulutalon Digihauki-pohja

Edellisessä blogikirjoituksessa tuotiin esille Uudenmaantien koulutalolla avattu Moodle-pohja nimeltä "Digihauki." Nyt tämän pohjan kohderyhmää olisi tarkoitus laajentaa niin, että myös muut hanketoimijat voisivat sitä halutessaan hyödyntää.


Digihauki-pohja sisältää siis kaikennäköisiä ohjeita ja vinkkejä digitaalisista opetusmenetelmistä. Jokainen opettaja voi itsenäisesti päättää hyödyntääkö jotain pohjassa olevaa materiaalia.


Alla olevasta linkistä pääset ohjeisiin!


https://prezi.com/k9qdfbnltfwp/ohjeet-digihauen-moodle-pohjaan/



Huomioitavaa on, että tätä pohjaa on tarkoitus laajentaa koko ajan. Tähän liittyen opettajille tullaan järjestämään kysely aiheesta: "Mitä asioita toivoisit, että Moodlessa oleva Digihauki sisältäisi?"

Tämän jälkeen pohjaa pyritään laajentamaan siten, että näihin toivottuihin asioihin tehdään esimerkiksi ohjeita ja vinkkejä!


Mutta ei kuitenkaan saa unohtaa, että jokainen opettaja on oman opetuksensa herra. Eli jokainen digitaalinen menetelmä on vain apuväline, jota käyttämällä omaan opetukseen voisi kenties saada uudenlaista näkökulmaa. Eli kaiken, niin tämän Moodle-pohjankin, tarkoitus on vain auttaa!!!

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Vapun ajan "Digisalaattia" Uudenmaantiellä

Uudenmaantien koulutalolla vietettiin 29.4.2016 opettajien pedagogista iltapäivää. Tähän liittyen yksi rasti napattiin Digihauesta ja nimettiin kekseliäästi "Digisalaatiksi." Rastin tarkoituksena oli antaa salaatinomaisesti paljon alustavia työkaluja opettajille, jotta jokainen voisi haluamallaan tavalla hyödyntää digitalisaatiota omassa opetuksessaan.


Sisältö rakentui opettajille tehdystä moodle-pohjasta nimeltä "Digihauki." Pohjaan on kerätty kaikenlaisia digitaalisia menetelmiä, joita opettaja voi halutessaan käyttää opetuksessaan. Pohja sisältää esimerkiksi ohjeita, esimerkkejä ja vinkkejä opetukseen. Sisältö koostuu esimerkiksi Internet-visoista, videoinnista, visualistamisesta, blogeista, 3D-opetuksesta ja interaktiivista seinistä eli siis todellinen salaatti.


Koko moodlepohja on kaikille opettajille avoin ja käytettävissä. Tavoitteena on madaltaa kynnystä tutustua digitalisiin opetusmenetelmiin ja antaa vinkkejä, kuinka näistä saataisiin täysi hyöty esille opetuksessa.


Opettajat ottivat koulutuksen positivisesti vastaan. Palauteessa pyydettiin myös ideoita ja kommentteja lisäsisällöstä moodleen (esimerkiksi OneNote), jotta tästä saataisiin jatkumo.


"Digisalaattiin" kuului myös osana tutkinnon visualistamisen nykytilan esittely opettajille. Tämän suhteen opettajilta toivottiin myös ideoita ja ajatuksia siitä, miten visualisointia voitaisiin kehittää ennen lopullista tuotetta syksyllä. Ideoita tuli jonkin verran, mutta pääsääntöisesti suunnitelma koettiin hyvänä.


Pedagogisen iltapäivän kuvaus on lisätty Thinglinkiin ja luettavissa sieltä:


https://www.thinglink.com/scene/732503558317932546



Pelkkä kuvaus on myös katsovissa seuraavasta linkistä:


https://magic.piktochart.com/output/13528219-pedagoginen-iltapaiva